Belépés
   
0 Termék
A hónap akciói

Rólunk mondták

Szuper cuccok, jo árak

György Réka

Laptop-vásárlási útmutató

Az asztali számítógépeket sok helyen kiváltó hordozható gépek lassan alapfelszereltségnek számítanak üzletembernek, diáknak, vagy otthonról internetező családnak egyaránt. Az igények viszont teljesen mások.

Mielőtt laptopot vásárolnánk, érdemes alaposan megfontolni, hogy mit is akarunk kezdeni vele, hiszen alapvetően egy közepes, vagy nagy összegű befektetetésről van szó, és nem lenne jó egy hónappal a beszerzés után azon sopánkodni, hogy fele sem megy azoknak a funkcióknak, amit szerettünk volna.

Alapvetően ötféle felhasználási területet, és ezzel felhasználói típust különítettünk el, igyekszünk mindeniknek, így az otthoni felhasználóknak, a diákoknak, az utazóknak, az üzleti felhasználóknak, illetve a játékosoknak is használható tanácsokat adni.

 

Otthoni felhasználók

Az otthoni felhasználó egy picit különc kategória a többihez képest, hiszen ez esetben nem beszélhetünk egy bizonyos célfeladatról, amire használni fogják a gépet, sokkal inkább az általános felhasználás lesz fókuszban. Sok esetben arról van szó, hogy az asztali gép helyett vesznek otthonra laptopot, hiszen ez kevesebb helyet foglal, az alapvető funkciókat ellátja, és, ha netán vinni kell valahova, akkor sokkal egyszerűbb.

Ha valóban csak alapfunkciókat lát el, úgymint Internet böngészés, szövegszerkesztés, levelezés, akkor érdemes ár szerint rendezni a kínálatot, és az első lehetőségek közül választani. Ha nem várunk el sok dolgot a masinától, biztosak lehetünk benne, hogy a belépőszintű modellek is elégségesek lesznek.

Érdemes arra figyelni, hogy a gépen legyen operációs rendszer, ne kelljen azt külön beszerezni és telepíteni, hiszen gyakran nem tapasztalt felhasználóhoz kerül majd. Ugyanakkor, ha esetleg távol élő rokonokkal, egyetemre elutazott gyerekkel akarunk videócsetelni, mindenképp figyeljünk, hogy legyen webkamera is a gépen.

Processzorból már nem ajánlott egymagost választani, bőven megéri az árát a kétmagos, és ha itt nem a legolcsóbbat választjuk, plusz melléje gondoskodunk legalább 2-4 gigabájt RAM-ról, akkor még HD filmnézésre is biztosan jó lesz a gép. Tárhelyből sosem lehet eleget venni, a 250 GB az abszolút minimum. Legyen benne kártyaolvasó, és DVD-író is, így nyugodtan tudjuk archiválni a családi fotókat, videókat. Ha amolyan filmnéző gépnek is használjuk majd, érdemes elgondolkodni egy monitor vásáron, hiszen nagy képernyőn sokkal jobb élmény a mozizás.

 

Diák-laptop, utazó gép

A diák szóhoz legtöbben egyből a –zseb utótagot illesztik, nem véletlenül. Itt gyakorlatilag egy a fontos, minél kevesebbe kerüljön. A diákok tipikusan gyakran utaznak, hiszen szinte minden esetben a szülővárosuktól különböző városban járnak egyetemre. Szinte nekik van kitalálva a netbook kategória, ami az egészen pici képernyővel szerelt, kis teljesítményű, főleg internetezésre, levelezésre kitalált gépek kategóriáját fedi le.

Bár ez a leírás gyakorlatilag fedi a tabletekét, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a netbookok fizikai billentyűzettel rendelkeznek, ami hosszabb szövegek írásánál igazi áldás lehet. Ha valaki írt már leadandó dolgozatot az utolsó pillanatokban, a vonaton, úton Kolozsvár fele, akkor pontosan tudja, hogy miről van szó. Ilyen alkalmakkor életmentő lehet a netbook, vagy egy másik, kisebb laptop.

Nagy előnyük ezeknek, hogy alacsony áruk ellenére igencsak sokáig húzzák egy töltéssel, hiszen a kis képernyő, és az alacsony teljesítményű processzor nagyon kevés áramot fogyasztanak. Éppen ezért az olcsó, diákzsebre mért, és az utazásra ajánlott laptopok kategóriája szorosan összefonódik. Ha gyakran vonatozunk, és ismerjük a romániai vonatjáratok átlagidejét, érdemes azonnal egy nagyteljesítményű akkumulátort is beszerezni. A gép tömegén nem dob sokat, viszont még tovább bővíti a készenléti időt.

Jellemzően ezeken a gépeken nincs optikai meghajtó, méghozzá azért, mert nem is sűrűn lesz szükségünk rá. Ha valamilyen oknál fogva mégis nagy szükségünk van arra, hogy CD-ket, DVD-ket tudjunk olvasni, akkor érdemes beszerezni egy külső egységet, és utazás előtt a laptopra, vagy egy USB-s pendrivera pakolászni azokat az adatokat, amikre szükségünk lehet az út során.

Specifikációk tekintetében 10-13 hüvelykes képernyőt, 1 GB körüli RAM-ot, néhány 100 gigabájtos merevlemezt vadásszunk. A grafikai teljesítményről, de még a filmnézésről is mondjunk le – bár utóbbit meg lehet oldani, ha nem csillivilli HD felbontásban akarjuk bámulni a kedven sorozatunk legújabb epizódjait. Szintén fontos kellék lehet egy kisméretű egér beszerzése – ha nem vagyunk tapipad-fetisiszták, akkor még ezerszer mondunk hálát saját magunknak, amikor előkerül a táskából.

 

Üzleti laptop

Az üzleti szektor a mai napig az egyik legerősebb és legnagyobb piaca az asztali gépeknek. A legtöbb munkahelyet ilyenekkel szerelik fel. Ugyanakkor egyre több munkahely megkívánja a gyakori utazást, vagy lehetővé teszi az otthonról történő munkavégzést, és úgy általában mind gyakrabban találkozhatunk olyan dolgozókkal, akik nem csak helyhez kötve dolgoznak.

Nekik és az állandóan úton levő bizniszmeneknek találták ki az üzleti laptopok kategóriáját. Azért különbözik ez az olcsó utazó laptopokétól, mert, bár mindkettőnél alapvető elvárás az alacsony tömeg és a könnyű hordozhatóság, mégis teljesen más igényeket elégítenek ki. A netbookokkal ellentétben az üzleti laptopok nem annyira kisméretű képernyővel érkeznek, teljesítményűk pedig messze meghaladja a kimondottan internetezésre kifejlesztett társaikét.

Ezen kívül az üzleti gépek sokkal jobb minőségű anyagokból készülnek, igényesebb a kialakításuk, ergonómikus, könnyebben kezelhető billentyűzettel rendelkeznek, és gyakran biztonsági funkciókkal is ellátják őket. Ilyenek lehetnek az ujjlenyomat-olvasó, vagy a merevlemez tartalmának jelszavas védelme és titkosítása.

Jellemzően vékony, könnyű, de nagy teljesítményű gépekről van szó, melyekből újabban gyakorlatilag minden esetben hiányzik az optikai meghajtó. Alapfelszereltség a 12-15 hüvelykes képernyő, fontos a legalább 2-4 gigabájt memória, a többmagos, újgenerációs processzor, illetve a nagyteljesítményű akkumulátor, amire szükség van a teljesítmény kiszolgálása érdekében.

Ha nem is adják a géppel, fontoljuk meg egy dokkolóállomás beszerzését, így az irodába érve egyből monitort, egeret és billentyűzetet köthetünk a gépre, így azonnal teljes értékű számítógépként használhatjuk az egyébként kisméretű segédünket. A sebesség optimálisan tartása érdekében megfontolandó, hogy legalább a fő merevlemez, melyről az operációs rendszert futtatjuk, SSD legyen. Ár tekintetében ne számítsunk olcsó vételre, ám a nagyobb összegért cserébe stabil, és megbízható gépet kapunk.

 

Játékosok álma, gamer laptop

Szintén egy olyan kategóriáról beszélhetünk, ahol még mindig érezhető az asztali számítógépek dominanciája, főként azért, mert sok játékos egyben hobbi számítógép-építő is, így szereti összeállítni a saját rendszerét, amit gyakran alkatrészenként fejleszt. Ha nincsenek ilyen vágyaink, de szeretnénk egy igazán ütős gépet, akkor ma már bőven megkapjuk ugyanazt a teljesítményt egy laptopban is, amit ráadásul játszi könnyedséggel vihetünk el a legközelebbi LAN partyra.

Amit ebben a kategóriában rögtön az eszünkbe kell vésnünk, az az, hogy a legnagyobb teljesítményt, így a legnagyobb befektetést is a játékok igénylik. A komplex, valósidejű 3D megjelenítés nem egyszerű feladat, ez izzasztja legjobban a vasat, amit alaposan fel is kell készíteni erre.

Elsőként fontos, hogy igazán gyors, felsőkategóriás processzorral szereljük a gépet, ami mellé bőven kell memória is, 4-8 gigabájt alatt nincs is, amiről beszélgetni. Mivel a látványra nagy hangsúlyt fektet a legtöbb játék, nem árt egy 17 hüvelykes képernyő sem, bár ezt kompenzálhatjuk külső monitorral, ami nyílván ennél jóval nagyobb is lehet.

A sebesség mindenek felett van, szinte kötelező, hogy legyen egy nagyobbacska SSD is a gépben. Persze, ezen nem fog elférni minden, így, főleg, ha multimédiás központ is lesz a vas, vegyünk egy 1-2 terrabájtos HDD-t is, hogy férjenek a filmek. Nem árt a HDMI csatlakozó sem ilyenkor, hisz így a legmodernebb óriástévékre veszteségmentesen küldhetjük a filmeket, igazi mozis élményt garantálva. És, ha már mozi, jöhet egy Blu-ray olvasó is, a legjobb minőséget ugyanis Blu-ray lemezeken kapjuk meg.

A játékok szíve-lelke a grafikus kártya, itt az alaplapi vezérlők szóba sem jöhetnek, csakis a különálló chipek, itt is lehetőleg valamelyik felsőbb kategóriás megoldásra lesz szükségünk, hogy a legújabb programokat élvezhessük. Játékra a tapipad egyáltalán nem alkalmas, kötelező a külső egér, és billentyűzet. Egyébként sem a hordozhatóság a fő szempont egy ilyen gépnél, szóval zavarni nem fognak, hasznuk viszont megkérdőjelezhetetlen.