Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Laptopok és tartozékok

Laptop vásárlás során elsősorban a várt felhasználási terület alapján kell döntenünk. Ez alapján meghatározható, hogy egy családi otthoni laptop, egy munka laptop vagy gamer notebook mellett tesszük-e le a voksunkat.

Mire figyeljünk új laptop vásárlás során?

Új laptop vásárlása során sokan megrettennek a rengeteg szerteágazó paramétertől és a széles termékpalettától, sorozatszámoktól. Azonban, ha a legfontosabb paraméterekre összpontosítunk, mindjárt egyszerűbbnek tűnik a képlet.

Laptop processzor alapján

A legfontosabb paraméterek a CPU kiválasztásakor a magok frekvenciája és száma. Ezenkívül érdemes figyelmet szentelni a laptop processzor generációinak is, lehetőség szerint, érdemes mindig a legújabb processzor generációt előnyben részesíteni.

Laptop videókártya szerint

A laptop videókártyák terén, két kifejezéssel találkozhatunk a leggyakrabban: integrált és dedikált. A laptop videókártyák e két típusa meghatározza a notebook ideális felhasználási területét is, a gamer laptopok esetében rendkívül fontos, míg az irodai laptopok esetében kevésbé.

  • Laptop integrált videókártyával

Az integrált kifejezés onnan ered, hogy a VGA az alaplapra van integrálva, kapacitása és teljesítménye (egyben fogyasztása is) kisebb, leginkább a kisebb képátlójú laptopokban, ultrabookokban vagy belépőszintő otthoni laptopokban van jelen. A legtöbb felhasználó számára ideális teljesítményt nyújt.

  • Laptop dedikált videókártyával

A dedikált (különálló) videókártya különösen játékhoz és grafikával való munkához alkalmas. A dedikált GPU-val szerelt modellek között legnépszerűbbek az Nvidia laptopok, amelyek vagy GTX vagy RTX típusú videókártyával biztosítják a grafikus feladatok elvégzését. Tökéletesek a gamer vonalra, vagy mobil grafikai munkaállomások esetében.

A laptop RAM memória mérete

Minél nagyobb a RAM kapacitása, annál több feladatot képes a laptop egyszerre kezelni. Ennyire egyszerű. Ha egyszerre több programot használunk, több böngésző ablakot nyitunk meg és Windows 10 operációs rendszert használunk szükségünk van minél nagyobb RAM memóriára.

Kevésbé igényes felhasználók számára általában 4-8 GB RAM elegendő, de könnyen előfordulhat, hogy a laptop a jövőben nem lesz képes megbirkózni még az alapvető feladatokkal sem. Mind az operációs rendszer vagy a böngészők idővel több és több RAM memóriát fognak igényelni.

Mind az ár, mind a teljesítmény esetében a 8 GB RAM tekinthető ideális választásnak. Ez a RAM kapacitás már alkalmas több program egyidejű futtatásához, nem kell tartani lefagyásoktól és szaggatott működéstől.

Az igényes játékok és alkalmazások számára az optimális kapacitás 16 GB RAM. Ez a mennyiség tartalomgyártásra is megfelel, ha elsősorban grafikus laptopot szeretnénk válasszunk legalább 16 GB RAM memóriával ellátott notebookot.

Laptop tárhely szerint

A laptopok hagyományos HDD merevlemezzel, SSD-vel vagy hibrid SSHD-vel rendelkeznek. Flash típusú háttértárral csak netbookok, vagy néhány tablet PC esetében találkozhatunk.

  • Laptop HDD merevelemezzel

A HDD winchesterek mozgó részekkel rendelkeznek, olcsók, és nagy mennyiségű adat kezelésére alkalmasak. Hátrányuk az alacsonyabb sebesség és a rázkódásra való érzékenység. Manapság már nagyon kevés laptop kapható csak HDD merevlemezzel, inkább a kombinált SSD + HDD konfiguráció preferált a laptopok esetében. Ezesetben egy kisebb SSD meghajtóról indul a rendszer és a gyakran használatos programok, míg a HDD winchester adattárolásra szolgál.

Léteznek SSHD hibrid meghajtók is, ezek tulajdonképpen klasszikus HDD merevlemezek SSD memóriával, amelyben a gyakran használt adatok tárolódnak, így ez a megoldás jelentősen csökkenti az alkalmazások és az operációs rendszer betöltési idejét.

  • SSD laptopok

Az SSD meghajtók nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, rendkívül gyorsak és megegyező kapacitásban drágábbak, mint a HDD winchesterek. Nem érzékenyek a rázkódásra és főleg könnyűek. Hála az SSD meghajtók árainak csökkenésének, a laptopok döntő többségében már ilyen típusú tárhelyet találunk. Ezzel egyidőben csökkent az SSD laptopok súlya és a laptop ház mérete is.

Már az olcsó laptopok esetében sem ritka az 500 GB SSD kapacitás, amely elegendő háttértárat biztosít mind a szoftverek futtatására és adattárolásra is.

Laptop kijelzők

A kijelzők esetében, a maximális felbontás és a kijelzőméret kiválasztása a legfontosabb. Azonban nem elhanyagolható a laptop kijelző felületének típusa sem. Lehet fényes, matt vagy tükröződésmentes. Egy monitor esetében a környezetet tudjuk a kijelző típusához alakítani, de egy laptop esetében várható, hogy különböző fényviszonyok között is használni fogjuk a gépet.

  • Laptop fényes kijelzővel

A fényes kijelző ragyogóbb színekkel rendelkezhet, de a környezeti fényt visszatükrözi. Viszonylag kevés típus rendelkezik fényes kijelzővel, ez a típus leginkább 2in1 laptopok esetében elterjedt, de meglepő módon a MacBook PRO széria is fényes IPS megjelenítőt kapott, de hála az 500 nites fényerőnek, ez inkább előny, mint hátrány.

  • Laptop matt tükröződésmentes kijelzővel

A matt, illetve tükröződésmentes kijelző nem tükrözi vissza a környezetet, és alkalmasabb utazáshoz. A megjelenített tartalmak könnyen olvashatóak és ha a laptop az átlagnál picivel jobb fényerővel rendelkezik (például 300 nits), bármilyen fényviszonyok mellett jelesre vizsgázik.

Otthoni laptop

Az olcsó laptopok kevésbé igényes folyamatokat kezelnek, mint például az internetezés, a filmnézés vagy az egyszerűbb játékok. Ha a kevésbé igényes alkalmazások futtatása a cél, egy univerzális otthoni laptop megfelelő választás lesz számodra, előnye az alacsony ár.

A belépőszintű otthoni laptopok ezekre tökéletesen megfelelnek, de ha valaki a családból néha hobbi szintű fényképszerkesztést szeretne végezni, vagy néha-néha játékra fanyalodna és jól jönne a magasabb teljesítmény, megéri inkább a prémium otthoni laptopok közül válogatni.

Fontos tényező lehet a kijelző mérete is, egy netbook a lakás bármely pontján velünk lehet, de ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mindenhová magunkkal cipeljük a gépünket, jobb választás egy nagyméretű laptop. A tartalomfogyasztás, filmnézés és táblázatok kezelése is könnyebb egy 17 colos laptop kijelzőjén.

Az otthoni laptopok népszerű csoportja a 2in1 notebookok, vagy más néven, tablet PC-k. A leválasztható kijelző előnye, hogy ha végeztünk az elvégzendő feladatokkal és filmet, sorozatokat szeretnénk nézni, elég csak a kijelzővel lehuppanni a heverőre, ami ilyen üzemmódban egy érintős tabletként funkcionál.

Laptop munkára és diákoknak

Az otthoni laptopoktól eltérően, a professzionális laptopok sokkal nagyobb teljesítményt nyújtanak, nagyobb kihívást jelentő feladatokat és alkalmazásokat kezelnek. Ezeket a gépeket például videók és fotók szerkesztésére, CAD tervezésre stb. használják. Ha grafikával szeretnél foglalkozni laptopodon, a legfontosabb összetevő a VGA kártya, a processzor és a RAM memória lesz.

A munka laptopok jelentős csoportja az üzleti laptopok, amelyek nemcsak teljesítményben kiemelkedőek, hanem megjelenésben is. Egy üzleti megbeszélés, prezentáció során egy fémvázas, elegáns külsejű laptop sokkal inkább repezentatív, mint egy műanyag alapszintű változat.

A strapabíró laptopok azonban a háztartásokban, gyerekek számára is remek választás lehetnek. Nem kell tartani a ház sérülésétől, ha a notebook valaminek nekiütődik. A fémházas laptopok gond nélkül elviselnek picit keményebb bánásmódot is.

Irodai laptop

Az irodai laptopok megbízható gépek, esetükben nem szükséges a kiemelkedő grafikai teljesítmény és a hivalkodó megjelenés sem. Mivel sok esetben órákat töltünk az irodai laptop kijelzője előtt, fontos a minőségi kijelző, amit az IPS panel biztosít. Hasznos, ha az irodai laptop könnyű, így utazás során sem kell egy több kilós gépszörnyet magunkkal cipelni. Irodai laptop vásárlás során érdemes odafigyelni a csatlakozó felszereltségre is.

Gamer laptop

Ideális iránymutató a gamer laptopok kiválasztásában az ár. A gamer laptopok esetében a határ a csillagos ég, mivel a gamer notebookok kijelzőinek válaszideje sokkal gyorsabb és frissítési gyakorisága magasabb, mint az irodai laptopok esetében, ami az árban is megmutatkozik.

Kiválasztás során fókuszálj elsősorban a processzorra és a videokártyára. A kettő közül is inkább a videókártya a fontosabb. A játékra legalkalmasabb laptopokat az Nvidia laptopok közt találod, köztük is az RTX laptopok kínálják a legjobb teljesítményt.